Pengenalan

Siapa Kami

Isu remaja seperti masalah sosial di Malaysia semakin meruncing. Masalah sosial dalam kalangan remaja merupakan fenomena yang semakin membimbangkan kita pada hari ini. Masalah seperti penagihan dadah, salah laku pelajar, pergaulan bebas dan sebagainya semakin berleluasa dan kian meningkat. terdapat banyak faktor yang menyebabkan berlakunya masalah sosial dalam kalangan remaja ini.
Banyak yang telah kita dengar tentang masalah sosial. Pelbagai gejala sosial telah melanda masyarakat kita dan aktiviti yang terlibat begitu pelbagai sekali baik yang dilakukan oleh remaja mahupun orang dewasa. Namun, oleh kerana golongan remaja dan pelajar merupakan bakal pewaris negara, maka kegiatan merekalah yang hangat diperkatakan dan mendapat perhatian daripada segenap lapisan masyarakat. Media massa seringkali menyiarkan pelbagai berita dan cerita tentang kenakalan remaja yang masih bersekolah dan pelbagai masalah sosial yang melanda mereka ini. Melihat kepada masalah sosial dan perbuatan jenayah membabitkan pelajar dan remaja benar-benar membimbangkan kita.

Ketagihan Dadah.

Murid bawah 12 tahun, tapi sudah terjebak dadah, itu pendedahan yang dibuat berhubung dengan trend penagihan membabitkan yang membabitkan pelajar sekolah. Perkara itu didedahkan apabila salah seorang pelajar sebuah sekolah yang positif ujian saringan air kencing dijalankan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), baru-baru ini. Statistik daripada Agensi Anti Dadah Kebangsaan menunjukkan sebanyak 26,080 kes baru dicatatkan pada tahun lepas dan 18,986 dari kes tersebut adalah pelakunya daripada kalangan remaja.

Hubungan Bebas/
Zina/Buang Anak

Tahukah anda, setiap 3 hari, akan ada seorang bayi dibuang sama ada dijumpai mati atau hidup. Walaupun ia sesuatu yang menyayat hati dan dianggap tidak berperikemanusiaan, tetapi itulah fakta sebenar serta realiti yang berlaku dalam masyarakat kita. Statistik daripada JKM menunjukkan sejumlah 577 kes pembuangan bayi dan janin direkodkan antara Januari 2014 hingga Disember 2018. Statistik remaja hamil menunjukkan 18 466 kes kehamilan yang melibatkan remaja yang belum berkahwin pada tahun 2014 – 2018.

Masalah Kesihatan Mental

Statistik dari KPM menunjukkan sebanyak 1054 kes buli yang dilaporkan sejak Januari hingga Jun 2018. Kes buli khususnya yang membabitkan kematian mahasiswa Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) telah membuka mata semua pihak betapa seriusnya perkara ini. Menurut seorang pakar psikologi klinikal UKM, buli sebenarnya penyakit berkaitan kesihatan mental dengan pendekatan predisposisi, presipitasi dan perpetuasi (3P) dipraktikkan dalam menilai kes kecelaruan mental. Beliau juga menjelaskan penting untuk melihat masalah buli daripada akar umbinya untuk mengetahui puncanya.

Ketagihan Internet

Kajian Statistik Internet Dunia (Internet World Stats) mendedahkan hampir 78.8 peratus pengguna internet di negara ini, terutama kanak-kanak mengalami ketagihan serius. Kajian Tanda Aras Kesedaran Keselamatan Siber dijalankan CyberSecurity dan Kementerian Pendidikan pada 2016 turut mendedahkan, 45 peratus kanak-kanak berusia tujuh hingga sembilan tahun di negara ini sudah mahir menggunakan internet. Katanya, kajian turut mendapati hampir 92.5 peratus kanak-kanak dan remaja berusia antara 13 hingga 17 tahun hari ini, adalah pengguna internet tegar.

Solusi Kami

Kempen Membina Generasi Harapan ini adalah satu inisiatif untuk menyediakan keperluan bantuan khusus untuk merawat dan mengubah masa depan golongan remaja. Golongan sasaran remaja yang menjadi keutamaan adalah mereka yang terlibat dengan kes buang anak, isu couple, ketagihan pornografi dan rosak akidah di seluruh Malaysia. Diharapkan dengan usaha ini dapat menjadi titik tolak kepada pemulihan golongan remaja menjadi generasi harapan agama, bangsa dan negara. Antara solusi kami ialah :

Jelajah Kempen

Kempen digerakkan ke seluruh Malaysia mensasarkan sekolah, tahfiz, rumah jagaan anak yatim serta pusat pemulihan dan perlindungan remaja untuk mendedahkan para remaja mengenai masalah sosial yang berlaku pada masa kini.

Program Dakwah

Program melibatkan remaja dalam bentuk kesukarelawanan seperti Tarbiah Corner Initiative, Hadiah Kit Aurat dan program-program kemasyarakatan dan kemanusiaan.

Pembangunan Ahli

Program berteraskan pembangunan potensi, kem pembangunan serta bengkel ketokohan dan kepimpinan khusus kepada Skuad Generasi Harapan.

Duit disalurkan ke mana?

poster mgh

Segala sumbangan dan infaq anda penting bagi mengubah masa depan anak remaja kita di seluruh Malaysia. Berikut adalah bagaimana sumbangan anda disalurkan:

Pembinaan Kompleks

Melalui Kempen Membina Generasi Harapan, kami merancang untuk membina sebuah kompleks yang menyediakan aktiviti dan silibus program yang bersepadu khusus kepada remaja bagi membentuk keperibadian luhur dan memperkembangkan potensi secara menyeluruh. Bagi mencapai kearah itu, kami telah bekerjasama dengan beberapa buah pusat komuniti untuk menjadikan ia sebagai pusat dakwah bagi remaja, dimana para remaja boleh menyertai aktiviti remaja yang dijalankan dan meluangkan masa di pusat komuniti ini. Antara pusat komuniti ialah :

1. Anjung Budi

Anjung Budi merupakan sebuah Pusat Komuniti yang terletak di Kajang. Anjung Budi telah menyediakan pelbagai program berbentuk sokongan dan bantuan kepada seluruh peringkat masyarakat khususnya remaja di kawasan Bangi dan Kajang. Antara programnya ialah  Kelas Sahabat Al Quran, Homework Club, Kelas Tuisyen PT3 dan SPM, Kelas Silat Hang Tuah Junior, Sukan Rekreasi dan banyak lagi.

2. Global Thinkers Clan

Global Thinkers Clan merupakan  pusat komuniti remaja di Gombak yang telah beroperasi selama 5 tahun. GT Clan sentiasa padat dikunjungi remaja menengah tinggi di sekitar Kuala Lumpur dan Gombak dengan aktiviti menarik dan membina sepanjang tahun.

Squad-squad yang digerakkan remaja GT Clan seperti Squad Al-Fateh, Zahra’, Sukarelawan, Usahawan & Bola menjadi asas pembinaan potensi, kreativiti dan kepimpinan remaja GT Clan. Program mingguan Free Friday yang bertemakan ‘Chef Hipster’, ‘Media Minions’, ‘Speak Up’ & ‘Secret Science’ mendedahkan remaja kepada pelbagai kemahiran dalam suasana yang interaktif dan mesra remaja. 

GT Clan juga mengadakan program tahunan Historace yang mendedahkan remaja kepada sejarah kemerdekaan negara Malaysia sekitar nadi Kuala Lumpur dan negeri Melaka. Selain itu, GT Clan juga adakan Jelajah PT3, program pendedahan pilihan pelbagai aliran menengah tinggi kepada pelajar Tingkatan 3 dan juga Program Cuti Sekolah (PCS) sepanjang bulan December bagi memanfaatkan waktu cuti sekolah dengan aktiviti menyeronokkan dan bermanfaat buat para remaja.

3. Tarbiah Sentap

Tarbiah Sentap diasaskan pada Ogos 2014 oleh Ustaz Adnin Roslan. Tujuan Tarbiah Sentap diasaskan adalah untuk memberi kesedaran pada masyarakat tentang sekecil-kecil perkara sehingga sebesar-besar perkara dalam menyampaikan cara fikir islam yang sebenar dan syumul meliputi seluruh aspek kehidupan. Kini Tarbiah Sentap telah jelajah lebih 1000 Sekolah dan Universiti di seluruh Malaysia. Tarbiah Sentap juga banyak mengeluarkan buku-buku dakwah dengan bahasa yang santai untuk remaja. Selain itu, Tarbiah Sentap juga aktif membuat video-video pendek dan lagu-lagu yang menjadi trending di media sosial dengan jumlah 41 Juta tontonan. Antara program yang aktif 

Perkembangan Semasa Kempen

Jelajah
Kempen

Jurucakap bagi Membina Generasi Harapan yang terdiri daripada speaker dan artis Tarbiah Sentap telah menjelajah ke 44 buah sekolah di seluruh semenanjung Malaysia untuk berjumpa dengan para pelajar serta memberikan pendedahan tentang isu-isu sosial yang melibatkan remaja serta perkara yang perlu dilakukan oleh para remaja untuk menangani kempen ni.

Tarbiah Corner
Initiative

Kempen Membina Generasi Harapan telah menghadiahkan buku-buku dakwah hasil karya Tarbiah Sentap kepada beberapa sekolah yang mereka telah jelajah dan akan menghadiahkan buku-buku dakwah kepada pusat perlindungan dan rumah-rumah kebajikan yang akan dijelajahi nanti.

Kit
Aurat

Kempen Membina Generasi Harapan merancang untuk memberi set kit menutup aurat iaitu handsocks dan tudung kepada remaja-remaja perempuan yang tidak mampu untuk membeli kit aurat tersebut.

Pusat Dakwah
Remaja

Kempen Membina Generasi Harapan telah bekerjasama dengan pusat komuniti Anjung Budi, Global Thinkers Academy dan Tarbiah Sentap untuk menjadikannya sebagai pusat komuniti bagi remaja dan melaksanakan program-program dakwah kepada remaja. Pada 16 September yang lalu, sebuah program yang bernama ‘HistoRace’ telah diadakan sempena Hari Malaysia. Program ini adalah berbentuk explorace yang mana para remaja perlu menyelami sejarah yang ada di bangunan bersejarah disekitar Kuala Lumpur. Program ini telah disertai oleh 60 orang remaja daripada sekolah-sekolah di sekitar Gombak.

"Sepanjang 3 tahun saya jadi pengetua, 1st time saya jumpa penceramah macam Ustaz Adnin (Tarbiah Sentap). Sangat menarik, sangat sesuai dengan anak muda. Syabas!"
Pengetua SMK Tun Teja
“Perkongsian yang sangat baik dan menepati gaya bahasa yang masuk dengan remaja. Walaupun isinya berat tapi diringankan dengan gaya bahasa yang santai”
PIBG sekolah
“Pada awalnya, saya tidak setuju untuk Tarbiah Sentap hadir. Tapi setelah mendengar dan melihat sendiri, saya sangat sokong dan setuju dengan apa yang mereka sampaikan. Saya harap lebih ramai remaja akan join program-program mereka”
Mudir Madrasah
“Pertama kali ceramah 2 jam di sekolah ini, tidak ada pelajar yang tidur. Pelajar semua fokus dengan baik dan bagi Kerjasama sepanjang program”
Kaunselor sekolah

Cara untuk Menyumbang

Sebagai tanda menyokong usaha kami ini, tuan-tuan dan puan-puan boleh memberikan sumbangan dan tajaan melalui pakej yang ada. 

No Akaun Rasmi Yayasan Maghfirah: CIMB: 8603221427

Taja
Kompleks
Taja
Program
Taja Seikhlas Hati
MGH_one off